על איזה דברים צריך לשים דגש בכשרות לפסח

אחד הדברים המתאגרים בהכנות לקראת חג הפסח הוא ניקוי המטבח מכל החמץ והכשרתו לאכילה במהלך החג. העובדה כי המטבח נקי מכל שארית חמץ הגלויה לעין איננה מספיקה בכדי להכשיר את המטבח לבישול במהלך החג, ולשם הדבר ישנו הצורך בהכרת הפרטים ההלכתיים.

הכשרת סירים וסכו"ם

הכלל החשוב בכל הכשרת כלים הוא 'כבולעו כך פולטו'. כלומר, באותו אופן בו בלע הכלי את המאכל (לעניינו, החמץ) כך בדיוק ניתן לגרום לפליטת הטעם מהכלי בחזרה. משום כך, הכשרת הסירים וסכו"ם העשויים ממיני המתכות, צריכה להיעשות על ידי הגעלה. כלומר, הרתחת מים בסיר כשר לפסח, הוספת סבון או כל חומר פוגם אחר, ולאחר מכן – הכנסת הסיר שברצוננו להכשירו. אין צורך בהשארת הסיר בתוך המים למשך זמן מה, אלא די אפילו ברגע קצר בו שהה הסיר כולו בתוך המים המבעבעים. חשוב לציין, כי נדרש לעשות את ההגעלה רק לאחר שהסירים והסכו"ם נקיים מלכלוכים ושאריות מאכל.

מחבתות

לגבי מחבתות העניין מעט מסובך יותר, וזאת מכיוון שהבליעה של החמץ נעשתה באופן משמעותי יותר. בשונה מסיר מלא נוזלים שבו נספג המאכל ונבלע באופן מרוכך יחסית, בליעת מאכל במחבת נעשית לעיתים באופן ישיר בלא נוזל (כמו מים ושמן וכיוצא בזה) משום כך, לפי מנהג האשכנזים פליטת המאכל תיעשה דווקא באופן של 'ליבון קל'. כלומר, חימום המחבת ישירות על אש על לכדי שאם יניחו נייר או קש מצידו השני של המחבת – ייחרך הקש מכח החום. אמנם, למנהג הספרדים ניתן להכשיר את המחבת בהגעלה, כפי שניתן להגעיל את הסירים והסכו"ם.

תנור

לגבי התנור המצב פשוט משנדמה. לאחר שניקינו את התנור היטב מכל שארית מאכל שנמצאת בו, די בהפעלתו על החום הגבוה למשך כחצי שעה. אולם, את תבניות האפיה לא ניתן להכשיר, וזאת משום שבלעו באופן ישיר בחום גבוה, ונדרש עבורם 'ליבון חמור' שיכול לקלקל אותם. משום כך, יש לקנות תבניות מיוחדות עבור פסח, או לחלופין להשתמש בתבניות חד פעמיות. 

כיריים 

מעיקר הדין, היה מקום להקל ולהסתפק בניקוי טוב של הכיריים, כפי שאנו מיקלים לבשל מאכלי בשר לאחר מאכלי חלב ולהיפך על אותם הכיריים. אולם, משום חומרת חמץ, נוהגים ללבן את החצובות בליבון קל כפי שראינו מקודם, ויש המיקלים ומסתפקים בהגעלתם. אפשרות נוספת, ואף נוחה יותר, היא לצפות את החצובות ואת כל הדברים הבאים במגע עם הסיר בנייר כסף היטב. 

כאשר מכשירים כיריים חשמליות, ניתן להסתפק בניקיון יסודי, ולאחר מכן להפעילם למשך כרבע שעה. אולם כאשר מדובר על כיריים אינדוקציה, צריך בנוסף לניקוי להערות עליהם מים רותחים על המשטח, ולאחר מכן להרטיב מעט את תחתית הסיר במים ולחממו על הכיריים (בכדי לבצע הכשרה של המקומות שבאו במגע עם חום ישיר) למידע נוסף כנסו לאתר >> https://kashrut-tnuva.co.il/ 

שיתוף:

עוד מאמרים:

שלח לנו הודעה

דילוג לתוכן